Dla pacjenta
Witamina D – konieczność w okresie zimowym
Jesienią i zimą częściej łapiemy infekcje wirusowe. Zakażeniom sprzyjają nie tylko niskie temperatury i ryzyko przemoknięcia, ale też niedobory witaminy D charakterystyczne dla mniej słonecznych miesięcy. Dlaczego przyjmowanie wspomnianej substancji jest tak ważne zimą? Jak dostarczyć sobie odpowiedniej ilości witaminy D?
Zimowe niedobory witaminy D
W okresie zimowym większość ludzi żyjących na półkuli północnej cierpi na niedobory witaminy D. Objawia się to spadkiem odporności, pogorszeniem się kondycji skóry i ospałością w czasie chłodnych dni. Niedobory wynikają z niewłaściwej diety połączonej z brakiem ekspozycji na światło słoneczne. Latem łatwej korzystać ze słońca, którego promienie stymulują ludzki organizm do produkcji witaminy D. Jesienią i zimą jesteśmy w zasadzie pozbawieni słonecznych dni, przez co pogarsza się odporność i trudniej bronić się przed infekcjami.
Z żywności pozyskujemy tylko 20% potrzebnej nam substancji. Resztę witaminy D musimy wyprodukować sami, przebywając na słońcu. Kiedy nie jest to możliwe, musimy uzupełniać niedobory. Zimą nosimy ciepłe ubrania i kurtki, a na twarze nakładamy filtry UV. Z tego powodu warto przyjmować leki i suplementy z witaminą D w dawce odpowiedniej do wieku.
Dostarczanie witaminy D z dietą
Jak pozyskiwać witaminę D z jedzenia? Spożywając produkty będące jej naturalnymi źródłami. Najwięcej substancji niezbędnej dla sprawnego funkcjonowania układu immunologicznego znajdziemy w tłustych rybach morskich. Zawierają ją także jajka i nabiał (zwłaszcza żółty ser). Wszystkie wspomniane produkty powinny znaleźć się zimowej diecie.
Suplementacja witaminą D – jak robić to prawidłowo?
Witamina D jest wytwarzana przez ciało pod wpływem promieni słonecznych. Kiedy brakuje słońca, należy dodatkowo dostarczać sobie wspomnianą substancję. W chłodnych strefach klimatycznych grożą niedobory witaminy D, dlatego musimy mieć pewność, że przyjmujemy ją w odpowiedniej ilości. Warto sprawdzić, jaka dawka składnika będzie odpowiednia dla nas (dla osób dorosłych wynosi ona 800-2000 IU) i naszych dzieci w zależności od wieku. Dla najmłodszych optymalną formą suplementów będą krople z witaminą D, a dla starszych osób wygodne w stosowaniu okaże się witamina D w tabletkach.
Należy mieć świadomość, że każda infekcja osłabia organizm. Nawet po zwalczeniu patogenów ciało jest podatne na kolejne zakażenia. Zima stwarza wprost idealne warunki dla wirusów, dlatego szczególnie podczas tej pory roku trzeba wzmacniać odporność. Witamina D ma niebagatelne znaczenie dla sprawnego działania układu immunologicznego, dlatego nie można dopuścić do jej niedoborów. Co oprócz częstych infekcji jest oznaką, że przyjmujemy za mało słonecznej witaminy? O niedoborach substancji świadczą też senność i zmęczenie fizyczne. Jeżeli zaobserwujemy u siebie te objawy, wprowadźmy odpowiednio dobraną suplementację, by wzmocnić ciało.
Zima zawsze stanowi wyzwanie dla organizmu. W tym czasie dostarczamy mniej witamin i minerałów z pożywienia i krócej przebywamy na słońcu. Promienie słoneczne są potrzebne do zainicjowania syntezy witaminy D w skórze, a w czasie pochmurnych i chłodnych dni niemal nie jesteśmy w stanie jej przeprowadzić. Aby wzmocnić odporność zimą, warto suplementować substancję oraz wzbogacić dietę o tłuste ryby morskie, jaja i nabiał. Dzięki dostarczaniu organizmowi odpowiedniej ilości witaminy D można skuteczniej bronić się przed zimowymi infekcjami i korzystać z zalet najchłodniejszej z pór roku.